Невероятната история на мафиотския бос Бъмпи Джонсън | Легенди за хазарта

Бъмпи Джонсън е популярна и омразна криминална личност от Харлем през ХХ век. Той управлява с железен юмрук като “Кръстникът на Харлем”, доминирайки на незаконната хазартна сцена в квартала.

Бъмпи има противоречив морал, който му спечелва страха, обичта и възхищението на общността като доверено лице на Малкълм X.

Бъмпи Джонсън: кой е той?

Елсуърт Реймънд “Бъмпи” Джонсън е мафиотски бос в нюйоркския квартал Харлем.

Някои отдават прякора му на броя на враговете, които е “блъскал” и накарал да изчезнат, а други го свързват със странния израстък на задната част на черепа му.

Престъпната кариера на Бампи продължава четири десетилетия, като половината от това време той прекарва в най-известните американски затвори.

По време на 40-годишната си кариера Бампи работи като букмейкър, бодигард, сутеньор и наркобарон. Едновременно с това той е публикувал поет, философ, филантроп и любящ родител.

Джонсън е човек, чиито незаконни дела са неразривно свързани с етническата му принадлежност – от това да напусне дома си, за да избегне расово преследване, до прекратяването на конфликта между букмейкърите в Харлем и италианската мафия.

До смъртта си през 1968 г. Бампи се превръща в антигерой на Харлем.

Началото

Бъмпи Джонсън е роден през 1905 г. в Южна Каролина. Бъмпи е израснал в дълбокия Юг по време на сегрегацията, на фона на предразсъдъци и тирания.

Семейството му винаги се е страхувало от расово насилие.

Уили Джонсън, по-малкият брат на Джонсън, е обвинен в убийството на бял мъж, когато е на 10 години. Уили е преместен да живее при семейството си в Харлем, защото се страхува да не бъде нападнат от тълпа за линч.

Скоро Бъмпи последва Уили и именно в Харлем Бъмпи се издига като един от най-известните лидери на престъпността в Ню Йорк.

Началото на престъпността

Още на 15-годишна възраст Джонсън се движи с неправилната тълпа и работи странна работа, като освен това играе билярд и стреля със зарове за пари.

Още на 16-годишна възраст той и неговата банда от веселяци продават охрана и извършват въоръжени грабежи.

На 17-годишна възраст Бампи попада в поправителния дом в Елмира.

Джонсън се запознава с Уилям “Баб” Хюлет, престъпник, който се възхищава от упоритостта на Бампи, когато той отказва да напусне витрината на Баб, когато е още млад. Бампи е поканен да работи с него като бодигард на високопоставени бегачи на номера в Харлем.

Незаконни хазартни предприятия

Въпреки че в цялата страна процъфтяват залите за карти, предлагащи игри като покер и блекджек, в Харлем доминира играта с числа.

Това е нелегална лотария, разпространена през 20-те и 30-те години на миналия век, известна още като “рекет на числата” или “италианска лотария”. Играта се играе предимно в кварталите на ниската и работническата класа, като залозите започват от едно пени.

Докато много независими букмейкъри печелят от играта с числата, мафиотският бос от Бронкс Дъч Шулц принуждава почти всички букмейкъри да работят за него.

Това беше много по-изгодно от алтернативата да загубят целия си бизнес.

Стефани Сейнт Клеър, една от единствените жени рекетьори в Харлем, отказва да се предаде.

Числената кралица

Сейнт Клер е привлечен от Джонсън заради репутацията му на безстрашен и свиреп телохранител.

Тя го подкрепя и заедно водят война с най-могъщите престъпни босове в Ню Йорк, като си спечелва прозвището “Кралицата на политическите рекети”.

Гневът на Джонсън е насочен по-специално към Шулц.

Мейм Хачър, съпругата на Джонсън, пише в биографията си, че той започва “своеобразна партизанска война“, убивайки един по един войниците на Шулц.

Стремежът на Шулц да доминира в играта с числата е прекъснат през 1935 г., когато италианският гангстер Чарлз “Лъки” Лучано поръчва убийството му.

Сейнт Клер се укрива по същото време (може би в резултат на убийството му). След това тя предава на Джонсън ръководството на компанията.

След като излиза от затвора през 1932 г., Джонсън се запознава със Сейнт Клер. В периода между срещата им и напускането на Сейнт Клер от рекетьорските операции в Харлем Бампи отвлича и убива около 40 души.

Угаждане на мафията

Лучано, който също така е известен рекетьор и управител на нюйоркски игрални зали, е засегнат от опита на Шулц да го поеме.

След като Шулц вече не е на пътя, Джонсън и Лучано могат да сключат партньорство, което, без да знае Джонсън, може да създаде прецедент за неговата криминална кариера.

Двамата се споразумяват, че Джонсън може да ръководи всички рекетьорски операции в Харлем, докато Лучано получава дял от приходите.

Макар че споразумението не беше безупречно, Бампи беше постигнал това, което много други не бяха успели: беше успял да се договори и да прекрати конфликта с мафията.

Простото споразумение е значимо, защото, както посочва Майм, “за първи път чернокож се изправя срещу бялата тълпа, вместо да се огъне и да се съгласи”, както признават жителите на Харлем.

След тези преговори Джонсън се превръща в известната фигура на Харлем – човекът, който се е застъпил за своята общност и е спечелил. Сега Бампи е най-влиятелната фигура в подземната хазартна култура на Харлем.

Разширяване на компанията

Джонсън започва да се занимава с трафик на наркотици, предимно с разпространение на хероин, заедно с рекетьорите от Харлем.

Бампи се издига в редиците на своята банда, за да се превърне в крал на Харлем. Сега Джонсън ще трябва да разрешава всички незаконни бизнес начинания.

Благодарение на печалбите си Бампи успява да се погрижи за най-уязвимите хора в Харлем. Осигуряваше храна, играчки и безплатни пуйки за Деня на благодарността на семейства в неравностойно финансово положение, както и финансираше обучението на децата им в колеж

В резултат на това той се превръща в сложна двустранна монета – от едната страна е убийствен престъпен бос, а от другата – човеколюбив Робин Худ.

Семейството на Bumpy Johnson

Моралната несигурност, която заобикаля живота на Бъмпи, се илюстрира от семейството му.

След като излежава десетгодишна присъда в затвора за различни престъпления, през 1948 г. среща съпругата си Майме.

Въпреки тежкото му криминално минало двамата се женят три месеца по-късно и остават заедно до смъртта му.

Връзката на Бъмпи с дъщеря му Елиз също е разрив между двете му същности.

Въпреки че е семеен човек, Бампи се отчуждава от дъщеря си, която е пристрастена към хероина, който той внася.

Бъмпи и Майм осиновяват детето на Елиз, своята внучка, и го отглеждат като свое.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr